Нд. 16 Червня 2024

Коли банк може заблокувати картку

Банківська картка

Фото з відкритих джерел

За переказ грошей з однієї банківської картки на іншу можуть оштрафувати або навіть заблокувати рахунок. Такі нововведення хоче запровадити Національний банк України.

Нацбанк ініціював громадське обговорення нового проєкту постанови, який передбачає зміни порядку проведення платіжних операцій — зокрема, заборона переведення в готівку грошей за розрахунками через переказ без відкриття рахунку. Таким чином хочуть зробити платіжні операції прозорішими.

Нові правила переказів почнуть діяти, якщо проєкт затвердять. Втім, деякі обмеження діють уже зараз.

Зокрема, українські банки проводять регулярний фінансовий моніторинг транзакцій своїх клієнтів для запобігання шахрайству та відмиванню незаконних коштів.

Штраф до 34 тис. грн

Законодавство передбачає контроль над картковими переказами на суму від 5000 гривень, проте на практиці особливо ретельно перевіряються перекази понад 400 тисяч гривень. Такі перекази перевіряють обов’язково.

Найменші суми зазвичай перевіряють, якщо зафіксовано нетипову активність у русі коштів на рахунку — наприклад, за день здійснено дуже багато транзакцій.

У такому разі банк може заблокувати картковий рахунок і вимагати від клієнта роз’яснити нетиповий рух коштів по його карті. Якщо він не зможе надати документи, що підтверджують законність переказів, банк може передати відповідну інформацію правоохоронним органам. І в такому разі на людину можуть накласти штраф у розмірі від 17 до 34 тисяч грн.

Перелік безкоштовних обстежень у сімейного лікаря


Залишити коментар