Ветеринар з Кіровоградщини у себе вдома відкрив реабілітаційний центр для тварин – жертв війни (відео)

Станіславас Гужявічус

Станіславас Гужявічус, Фото Суспільне Кропивницький.

Ветеринар-орнітолог з Кіровоградщини рятує тварин, які постраждали від людей та обстрілів. Про це пише Суспільне Кропивницький.

Поранений після ракетного обстрілу папуга з Харкова, господарі якого загинули – це один з понад пів сотні мешканців реабілітаційного центру для тварин на Кіровоградщині, який створив у себе вдома ветеринар Станіславас Гужявічус. Більшість його підопічних – птахи, поранені через обстріли та травмовані. Нині взяв під опіку двох білок. Одну з них передали з фронту військові. З якими травмами тварини потрапляють у центр – у матеріалі Суспільного.

Станіславас Гужявічус живе у селі Сонячне на Кіровоградщині. Реабілітаційний центр для тварин облаштував у себе вдома майже шість років тому. З початку повномасштабної війни тут почали з’являтись птахи, які травмувались чи отримали поранення внаслідок обстрілів російської армії сіл та міст України.

“Є шуліка Беркут, буревітри, в яких стріляли. Є два з половиною десятки папуг, від яких відмовись люди, які не можуть їх доглядати. Багато тварин потрапляють від військових, які їх рятують. Є і сойки, і сови, і пара лелек із відстріляним крилом, з відстріляною лапою.

Один папуга – без ока та обох лап – з Харкова. Під час обстрілів ракета залетіла у квартиру, розповідає ветеринар. Родина загинула, а папугу ударною хвилею разом з кліткою у вікно викинуло назовні. Люди, які йшли повз, підібрали птаха і привезли у Кропивницький.

Білку, яка живе у притулку другий рік, принесли військові.

“В неї був перелом плечової кістки, – розповів ветеринар, – її зібрали на спиці і відали мені на реабілітацію. Тоді вона була ще півторарічним білченям, і так і залишилась в мене жити. Не випускаємо, бо боїмось, що не приживеться через те, що лізе до людей”.

Двомісячне білченя, яке потрапило до ветеринара тиждень тому, травмував собака.

“Він її вхопив і приніс людям, як здобич. А люди принесли в клініку”.

Лікуватиме білченя не менше трьох тижнів. Протягом цього часу робить їй масажі та годує три-чотири рази на день.

“В неї було два абсцеси на початку і зламаний таз. Вона не може сама ходити в туалет, ми їй допомагаємо і сподіваємось, що після того, як ми її долікуємо, почне все робити самостійно. Але навряд чи вона буде випускною, скоріше за все вона залишиться у мене в притулку”.

Нині в реабілітаційному центрі живуть пів сотні птахів – папуги та дикі птахи, які після лікування не можуть вижити у природі. Тварин, які одужують і можуть жити самостійно, Станіславас відпускає в природу. Скільки їх вилікував за майже шість років, не рахував.

На утримання тварин, порахував, витрачає щомісяця 20 тисяч гривень. Це власні гроші та благодійників. Нині притулок потребує будівельних матеріалів для нових вольєрів.


Залишити коментар