Україна експортувала весь дозволений обсяг цукру до ЄС у 2024 році

цукор

Ілюстративне фото з мережі

Національна Асоціація цукровиків України “Укрцукор” повідомила, що Україна досягла встановленого Європейським Союзом ліміту на експорт цукру на 2024 рік. «Ми готові «грати за правилами». Тож профільна асоціація просить уряд встановити нульову квоту на експорт цукру до ЄС. Про це пише Latifundist.com.

Національна Асоціація цукровиків України «Укрцукор» звернулась до Кабінету Міністрів України з проханням про термінове встановлення нульової квоти на експорт цукру до ЄС на 2024 рік,  повідомила в.о. голови правління асоціації Яна Кавушевська.

З 6 червня набирає чинності оновлена угода про торгівлю ЄС з Україною. Вона передбачає встановлення квоти на експорт українського цукру на 2024 рік обсягом 262,6 тис. т. У разі її вичерпання, буде застосовано механізм екстреного гальмування. За інформацією Кавушевської, на цьому тижні експорт цукру з України в ЄС вже сягнув обсягу, визначеного квотою.

«Ми бачимо, що ми досягли цієї цифри і хочемо продемонструвати європейцям, що готові бути частиною ринку ЄС і розуміємо його правила. Ми усвідомлюємо, які були складні переговори  про продовження угоди про вільну торгівлю ще на рік, і наскільки питання цукру було чутливим. Відповідно, оскільки ми бачимо, що вже експортували той обсяг, який могли експортувати з точки зору ЄС, ми пропонуємо, щоб подальший  експорт зупинився до 1 січня 2025 року, коли почне діяти нова квота», — сказала Кавушевська.

Вона зазначила, що незабаром почнуться переговори щодо умов оновленої угоди про Асоціацію Україна-ЄС, і українські цукровики сподіваються, що обсяг тарифної квоти на український цукор, яка діяла до 2022 року, буде переглянуто в сторону суттєвого збільшення.

«Ми б хотіли, щоб ці нові умови враховували інтереси цукрової галузі України. І ми розуміємо, що для цього потрібно «грати за правилами». Ми до цього готові», — додала Кавушевська.

Після вичерпання квоти Україна зможе відновити експорт цукру до ЄС з 1 січня 2025 року.

Раніше ми писали, що Європа продовжила Україні “торговельний безвіз”.


Залишити коментар