Світові запаси какао можуть повністю вичерпатися

Період рекордних цін на какао не закінчився і може тривати роками, вважає засновник хедж-фонду Andurand П’єр Андуран в подкасті Bloomberg. На його думку, погана погода, зміна клімату, брак добрив та поширення хвороб шоколадного дерева можуть загнати ціни до $20 000 за тонну.

Історично ціна на какао знаходилась на рівні $2500-3000.

Дефіцит постачань настільки гострий, сказав Андуран, що складські запаси какао-бобів можуть повністю вичерпатися.

“Цього року у нас величезний дефіцит пропозиції. Ми бачимо падіння виробництва на 17% порівняно з попереднім роком. Більшість аналітиків прогнозують падіння на 11%, але це тому, що вони, як правило, дуже консервативні. У них багато клієнтів і вони не хочуть хвилювати світ, тому дають відносно консервативні оцінки”, – сказав Андуран.

Протягом останніх тижнів ціни на какао опустилися до рівня нижче $9000 за тонну, але цей ринок має таку особливість, що дефіцит може тривати роками, пише LIGA.Бізнес.

За оцінками Андурана, цього року дефіцит буде на рівні 800 000 тонн через скорочення урожаю в Гані та Кот-д’Івуарі. Це еквівалентно 17% загальносвітового виробництва какао.

“Ми в ситуації, коли запаси можуть буквально вичерпатися”, – сказав він.

Погані погодні умови також сприяють різкому зростанню цін на інші продукти: ф’ючерси на апельсиновий сік підскочили до рекордного рівня через прогнози неурожаю в Бразилії, посуха в В’єтнамі призвела до подорожчання кави робуста.

На додаток до какао, Андуранд вважає мідь ще одним товаром, де спостерігається подібний структурний дефіцит.

Прогнози Андурана не завжди справджуються. У 2023 році його фонд через неправильну ставку на нафту зазнав найбільших втрат в історії.

Він пояснив, що з усіх ризиків, які могли призвести до збоїв постачання, не справдився жоден. “У нас вийшло набагато більше постачань з Росії й Ірану. Крім того, минулого року постачання зі США зросли більше, ніж очікувалося”, – сказав Андуран.

На Чернівеччині активно розвивають лавандовий бізнес

 

 


Залишити коментар