Пн. 29 Квітня 2024

Секрети смачних дерунів: як готувати найапетитнішу страву з картоплі

Дамо декілька секретних підказок.

деруни

Деруни — це одна з найпопулярніших та улюблених страв з картоплі. Існує безліч домашніх рецептів приготування дерунів, але є 3 головні правила, які завжди допоможуть вам приготувати справжні смачні деруни, які зібрали Ukr.Media.

Перше правило — це правильний вибір картоплі. Найкраще підходить крохмалиста картопля. Як же її вибрати й дізнатися, що в ній багато крохмалю? На вигляд визначити кількість крохмалю не так просто. З досвіду кухарів існує думка, що біла картопля містить менше крохмалю, ніж жовта. Перевірити кількість крохмалю в картоплі можна наступним способом. Розріжте картоплину навпіл і спробуйте її з’єднати. Якщо не з’єдналася, то в такій картоплі крохмалю мало. Напевно ви помічали, що нарізана в мисці картопля інколи злипалась. Це і є перша ознака крохмалистої картоплі. Так само на дотик буде відчуття, що рука намазана крейдою. Молода картопля для дерунів не підійде, оскільки в ній мало крохмалю.

Друге правило — це як ми подрібнимо картоплю і що додамо до дерунів. Найкраще для подрібнювання підійде дрібна тертка. Так деруни виходять соковитішими, із золотистою хрусткою скоринкою. Картоплю обов’язково віджимаємо від зайвого соку. Потім через 3-4 хвилини крохмаль осяде, зайвий сік виливаємо, а крохмаль відправляємо назад у натерту картоплю.

Щоб деруни не темніли, на пів кілограма картоплі додаємо одну середню цибулину. Цибулю подрібнюємо на дрібній тертці. Якщо хтось не любить деруни з цибулею, можна додати сметану (однієї столової ложки на 0.5 кг картоплі буде достатньо).

Якщо додаєте яйце, то звичайно ж без борошна не обійтися.

З додаванням борошна теж не можна перестаратися. На пів кілограма картоплі однієї з гіркої ложки борошна буде достатньо. Але можна обійтися без неї, замінивши 1-2 ложками картопляного крохмалю.

Третє правило — це на чому і як ми смажитимемо. Для цього найкраще підходить чавунна сковорода або товстостінна з антипригарним покриттям. Викладаємо деруни на добре розігріту сковороду. Соняшникової олії має бути стільки, щоб вона наполовину покривала деруни. Смажимо до золотистої рум’яної скоринки. Також деруни можна смажити на смальці, вони при цьому теж виходять дуже смачними.

Після смаження готові деруни варто покласти на тарілку, встелену паперовими серветками чи рушниками, щоб стік зайвий жир. Подавати до столу гарячими або теплими з улюбленим соусом.


Залишити коментар