Пн. 29 Квітня 2024

Закон про мобілізацію підписав Президент: що мають зробити військовозобовʼязані

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію, який 11 квітня ухвалила Верховна Рада.

Про те, що президент підписав закон 16 квітня, стало відомо з картки відповідного законопроєкту № 10449 на сайті парламенту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”.

Що потрібно зробити після того, як закон про мобілізацію набуде чинності?

  • Чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника.
  • Чоловікам віком 18-60 років потрібно завжди мати при собі військово-обліковий документ і пред’являти його на вимогу представника ТЦК, поліцейського чи прикордонників.
  • Військовозобов’язані за кордоном протягом 60 днів мають оновити персональні дані в ТЦК. При цьому зробити це можна буде дистанційно електронною поштою, телефоном або через е-кабінет.
  • Особи, які отримали ІІ-ІІІ групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (крім військовослужбовців), повинні пройти повторний медогляд для визначення придатності до служби.
  • Визнані обмежено придатними повинні повторно пройти військово-лікарську комісію (ВЛК) протягом 9 місяців.

Що буде, якщо військовозобов’язані не виконають вимог нового закону

Усі, хто не оновлять у зазначений термін свої дані, можуть бути обмежені у керуванні транспортними засобами, а також одержанні консульських послуг за кордоном (крім отримання посвідчення особи для повернення в Україну).


Залишити коментар