Пн. 29 Квітня 2024

Новий голова НКРЕКП готує підвищення тарифів на комунальні послуги

Голова НКРЕКП Валерій Тарасюк готує підвищення тарифів для населення. Які зміни чекають українців у сплаті комунальних послуг. Про це повідомляють Коментарі, пише agronews.ua.

В Україні продовжується обговорення комунальних тарифів. Мораторій на їх підвищення поширюється лише на газ, опалення та гарячу воду — до закінчення дії воєнного стану. Тож на решту послуг тарифи будуть зростати. Про це говорять аналітики, експерти, і цю тезу публічно просуває нещодавно призначений новий голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

При цьому відбувається це наразі у вигляді “прогнозів” та без конкретики, бо очевидно, що кінцеве рішення по тарифах залежатиме від позиції голови держави Володимира Зеленського. Оскільки минулого року саме його втручання вже заблокувало одного разу ініціативу НКРЕКП зі зростання вартості водопостачання для населення.

Так, за словами голови Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенка, тарифи на електроенергію для населення планують підвищити влітку.

“У нас вартість світла лише неврегульована для населення. Всі інші сфери — це ринок. Загальна ринкова вартість світла за кіловат мала б становити 7 гривень — це якщо враховувати тариф на розподіл, тариф на передачу, ПДВ та інше”, — зазначив експерт.

Попенко підкреслює, зруйновану російськими атаками об’єкти енергосистеми у нас громадяни відновлюють за свої кошти, в той час, як в інших країнах гроші на це залучаються із бюджетів.

“Якщо й надалі будуть такі проблеми, для ремонту вони бачать, що треба підіймати тарифи на електроенергію. І в середньому вони планують підняти десь до 3,5 грн”, — говорить Олег Попенко.

Про наміри підвищити тарифи на електроенергію висловися днями й сам голова НКРЕКП Валерій Тарасюк. У коментарі для ЗМІ він не виключив відмову від системи ПСО з 1 травня 2024 року, за якою компенсація тарифів для населення відбувається коштом від прибутків НАЕК “Енергоатом” і ПрАТ “Укргідроенерго”.

“Будуть або зміни, або продовження ПСО щодо населення в наявному варіанті… Якщо зміни, то, можливо, вони будуть важкими, але точно зваженими. Конкретніше можна буде сказати пізніше”, – сказав Тарасюк.

Наступного дня, щоправда, пресслужба НКРЕКП спробувала виправдати свого очільника і повідомила, що “Йому (Тарасюку, – ред.) невідомо про плани зміни режиму ПСО з 1 травня та можливість змін тарифів, зокрема, оскільки ухвалення відповідних рішень не є компетенцією НКРЕКП”. Водночас конкретного спростування намірів Тарасюка підвищувати тарифи від НКРЕКП не послідувало й досі.

Що стосується водопостачання, то з ними більше ясності. Фактично одразу після призначення Тарасюка на посаду, на сайті НКРЕКП з’явилися проєкти рішень про зростання тарифів на водопостачання на понад 12% у квітні, і ще на 14% — в липні.

Тоді голова Спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко, уточнював, що підвищення торкнеться таких міст, як: Київ, Дніпро, Черкаси, Нікополь, Хмельницький, Вінниця, Рівне, Бровари, Ужгород, Львів, Тернопіль, Луцьк, Івано-Франківськ, Чернівці, Дрогобич. Це вже вдруге, як НКРЕКУ намагається підвищити розцінки на воду.

Минулого ж літа, подібну ініціативу Регулятора припинив особисто президент Володимир Зеленський, назвавши її “ганебною та непрофесійною”.

Нагадаємо, що Валерій Тарасюк у статусі голови повернувся до НКРЕКП у березні 2024 року. Хоча у 2022-му його було звільнено з цієї посади за наслідками негативних результатів моніторингу діяльності Регулятора. Кабмін тоді встановив порушення та прийняття керівництвом НКРЕКП незаконних рішень, зокрема, з питань врегулювання цінових дисбалансів.

За два роки Тарасюк повернувся шляхом “таємного обрання”. І всі його ініціативи щодо перегляду тарифної політики не на користь українців – також.


Залишити коментар