Нд. 28 Квітня 2024

Харчовий стартап створив прототип унікальної риби

Ізраїльський харчовий технологічний стартап Forsea Foods у співпраці з токійським веганським рестораном SAIDO представив перший прототип культивованого вугра. Старт виробництва вирощених у лабораторії морепродуктів планується на 2025 рік.

Forsea Foods – єдина відома компанія, яка працює з клітинним вугром. Компанія заявляла про розробку унікальної технології ще минулого року, і тільки зараз представила свій перший прототип унікальної риби.

Щоб створити смачні традиційні страви й розкрити потенціал культивованого вугра, Forsea об’єднала зусилля з Кацумі Кусумото, японським шеф-кухарем та власником токійського веганського ресторану SAIDO.

Їм уже вдалося приготувати дві популярні японські страви – унагі кабаякі (маринований вугор на грилі з рисом) і унагі нігірі (різновид суші).

Тепер, коли компанія досягла успіху з прототипом, який, як вона стверджує, має «таку ж ніжну, соковиту текстуру та насичений пікантний смак, як і справжній вугор», Forsea готується до розширення масштабів.

Заснована у 2021 р. компанія культивує морепродукти, використовуючи технологію органоїдів для створення тривимірних мікротканин, що містять жир і м’язи, які можуть імітувати функції та структуру органів. Вони спонтанно диференціюються в їстівні клітини, відтворюючи процес утворення клітин, як це відбувається у природі.

Крім того, клітинні лінії можуть самоорганізовуватися в тканинні структури без необхідності опори на каркас. Це спрощує виробничий процес, усуває вузькі місця в ланцюзі постачання м’яса вугра та покращує масштабованість.

Варто додати, що подібні розробки всіляко вітає уряд Японії, оскільки минулого року прем’єр-міністр Фуміо Кісіда схвалив клітинне сільське господарство та оголосив про плани розвитку ринку для цих нових харчових продуктів.

 

Альтернативний тунець зʼявився в Японії


Залишити коментар