Сб. 27 Квітня 2024

Селекціонери вивели новий гібрид моркви

У Бразилії розробили гібрид моркви BRS Carmela стійкий до бактеріозів та грибних захворювань та має удвічі вищу врожайнійсть, ніж традиційні сорти – 60 т/га проти 26 т/га.

Про це повідомляється на сайті оригінатора – державної компанії Embrapa, що розробила гібрид у партнерстві з компанією Isla Sementes.

Сорт призначений для літнього вирощування (у південній півкулі, – ред), стійкий до фітофторозу, який викликає комплекс збудників, до складу якого можуть входити два гриби: Alternaria dauci та Cercospora carotae, а також бактерія Xanthomonas hortorum pv. carotaeі.

Дослідник у галузі генетичного покращення моркви в Embrapa Hortalicas (DF) Анальдо де Карвальо, відповідальний за виведення нового гібрида, пояснює, що завдяки своїй стійкості він досягає збирання врожаю без будь-якої хімічної боротьби з хворобами листя. BRS Carmela також має стійкість до галової нематоди.

Збирання врожаю починається через 85 днів після посіву і триває до 115 днів. Гібрид має прямостоячу форму, яскраво-зелене листя, а висота рослини досягає близько 45 см. 

Коренеплоди мають діаметр близько 3,5 см та довжину від 16 до 22 см, комерційно бажаний розмір. Рекомендується вирощувати 500 тис. рослин на гектар, щоб сприяти формуванню діаметрів та довжин, що підходять для комерціалізації.

Україна стала експортувати менше згущеного молока


Залишити коментар