Пн. 29 Квітня 2024

Хто з українців отримає доплату до пенсії

В Україні доплату до пенсії в розмірі 292 грн 2024 року зможуть отримувати ті пенсіонери, що мають статус Почесного донора. Вони також мають право на пільги.

Як нагадує видання “На пенсії”, крім доплати, таким пенсіонерам належать й інші пільги, які гарантовані законодавством України. Українці зі званням Почесний донор мають право на низку пільг, зокрема безкоштовне зубопротезування (крім тих випадків, коли використовуються дорогоцінні метали), пільгове придбання ліків, безкоштовне забезпечення донорською кров’ю та препаратами для власного лікування.

А ще вони користуються пільгами під час купівлі протезів та протезно-ортопедичних виробів, першочергове право на купівлю путівок для санаторно-курортного лікування та забезпечення щорічної оплачуваної відпустки у зручний для них час. Це стосується працюючих пенсіонерів донорів, а також громадян, які ще не досягли пенсійного віку, але мають статус Почесного донора.

Як набути статусу Почесний донор України? 

Відповідно до п. 1 ст. 21 Закону України “Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові” №931-ІХ у редакції від 12.01.2022, статус Почесного донора України можуть отримати громадяни, які безоплатно здали:

  • цілісної крові – 40 доз;
  • плазми крові – 60 доз;
  • компонентів крові, що заготовлені методом аферезу (еритроцити, тромбоцити, лейкоцити), – 40 доз.

Щодо отримання статусу Почесного донора, то слід звернутися до відділу комплектування донорських кадрів центру крові, де ви здійснюєте донації. Установа подає відповідне клопотання до Департаментів охорони здоров’я або установ охорони здоров’я, які належать до сфери управління міністерств та інших центральних органів виконавчої влади. У клопотанні зазначають ПІБ донора, сумарну кількість донацій, а також додають копії сторінок посвідчення донора, копії документа, що засвідчує особу та фотографію розміром 3х4.

На жаль, положення про доплату до пенсії 10% від суми прожиткового мінімуму на одну особу втрачає чинність у 2025 році. Але люди, які набули статусу до 2025 року, зможуть отримувати цю доплату, досягнувши пенсійного віку.


Залишити коментар