Сб. 27 Квітня 2024

Малина у 2023 році була вдвічі дешевшою, ніж роком раніше

Цьогоріч, незважаючи на експортну кризу на українському кордоні, замороженим ягодам з України вдалось потрапити за кордон. Найбільшим попитом користувалась заморожена малина.

Про це в інтерв’ю для SEEDS розповів президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник.

«Малина – перспективна культура. Але вона тому і пішла на «ура» за кордон, що цього року була у 2-2,5 рази дешевшою, ніж за рік до цього. Перевиробництво. І думаю, що так буде ще наступного року», – вважає президент УПОА.

Однак географія експорту ягід цього року істотно не зміниться, прогнозує Тарас Баштанник.

«Вона (географія експорту – ред.), як була по ягодах дев’яносто відсотків – Європейський Союз, і 10, а можливо і 5 – США чи Канада, так і залишилась. Морська логістика зараз дуже дорога. Тому, переважно ягоди – це ринок Європейського Союзу і трішки внутрішній», – розповідає президент Української плодоовочевої асоціації.

Що ж стосується ринку Африки чи країн Азії, – для ягідників України він наразі недосяжний, і питання не тільки в доступності, переконаний Тарас Баштанник.

«По-перше, питання не в доступності, а в тому, що на тих ринках ягоди майже не споживаються. Для більшості людей з Африки заморожена чи свіжа малина це така ж екзотика, як для нас якась папая. Який в нас ринок папаї? От такий у них ринок малини. В південно-східній Азії така ж ситуація.

По-друге, на всі ці ринки мають доступ наші конкуренти – виробники ягід з інших країн, у яких значно простіше з логістикою і війни немає. Тому вони туди можуть доставити продукцію дешевше, швидше і надійніше», – наголосив президент УПОА.


Залишити коментар