Болгарські фермери можуть понести збитки через українське зерно

Болгарія наполягає на введенні тарифів і квот на імпорт українського зерна до Європейського Союзу і пояснює свою вимогу істотними проблемами місцевих фермерів після зняття обмежень на торгівлю українською продукцією.

Про це пише Euractiv.

Міністерство сільського господарства Болгарії визнало, що не аналізувало вплив запровадження тарифних квот і митних зборів на болгарське виробництво, наприклад, виробництво олії з українських продуктів. Країна також не має чіткого уявлення, чи може введення мит призвести до зростання інфляції, яка зараз становить 4,7% і є вищою, ніж у більшості країн єврозони.

Зазначається, що Болгарія також має великі потужності з виробництва рафінованої та нерафінованої соняшникової олії та біодизелю. Виробники в цих секторах є одними з найбільших в ЄС. Водночас Болгарія не виробляє достатньо насіння соняшнику для своїх потужностей і дуже залежить від імпорту з України.

Також у міністерстві зауважили, що запровадження мит на українське насіння соняшнику та ріпаку ускладнить продаж болгарської продукції на світовому ринку. Коли минулого року набула чинності заборона на імпорт українського зерна, деякі виробництва були закриті.

Водночас Міністерство сільського господарства пояснює різницю в обсягах виробництва між двома країнами обов’язковим дотриманням різних «зелених стандартів» у ЄС, які не вимагаються для виробників за межами ЄС.

Питання про якість українського зерна також піднімалося навесні минулого року, коли болгарські органи охорони здоров’я оголосили, що продукція абсолютно безпечна, а насіння соняшнику з України має вищий середній вміст олії, ніж болгарське насіння.

Щоб задовольнити болгарських виробників зерна і олії та тваринників, які покладаються на дешевий імпорт, уряд запропонував Комісії ЄС встановити імпортні квоти для безмитного імпорту. У разі перевищення цих обсягів міністерство наполягає на сплаті мита на українську продукцію.

Згідно з болгарською позицією, максимальні обсяги повинні «відповідати ринковій логіці та переробним потужностям і забезпечувати більшу ясність і визначеність як для виробників, так і для переробників».

Водночас Міністерство сільського господарства Болгарії попереджає, що нинішня ситуація може призвести до зниження внутрішнього виробництва, що «може вплинути на продовольчу безпеку країни в довгостроковій перспективі».

«Збільшення експорту з України є причиною серйозного занепокоєння виробників, оскільки вони не можуть конкурувати з цінами на українські товари, що є наслідком застосування різних стандартів виробництва», — йдеться у заяві Болгарії.


Залишити коментар