Нд. 28 Квітня 2024

Хто з пенсіонерів може отримати 13 тисяч

Частина українських пенсіонерів цього року отримуватиме пенсійні виплати понад 13 тисяч гривень. Про категорії громадян, для яких діє індивідуальна система розрахунку пенсій, розповідаємо тут.

Які пенсії отримують чорнобильці

На пенсії в такому розмірі можуть претендувати громадяни України, які отримали інвалідність унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Ліквідаторам аварії та цивільним особам, які постраждали від аварії, призначено два види пенсій – державна та додаткова, які коригуються відповідно до заробітної плати. Тим, хто не працював над ліквідацією аварії, але проживав на забрудненій території, знижують пенсійний вік від 1 до 13 років, але водночас страховий стаж не може бути меншим за 15 років.

Які розміри пенсії встановлено для чорнобильців

Для пенсійних виплат по інвалідності чорнобильцям державою встановлено такі мінімуми:

  • I група – 8 187,48 грн;
  • II група – 6 549,98 грн;
  • III група – 5 048,95 грн.

Ліквідатори ЧАЕС також отримують пенсії, які залежать від групи:

  • I група – 13 376,21 грн;
  • II група – 10 700,97 грн;

III група – 8025,73 грн.

Яка пенсія по втраті годувальника-чорнобильця 

У разі смерті годувальника, який отримував пенсію для чорнобильців, його члени сім’ї, які є непрацездатними, можуть претендувати на виплати у зв’язку з втратою годувальника. Таку пенсію розраховують виходячи із заробітку, отриманого ліквідатором у період роботи на ЧАЕС у 1986-1990 роках або з 5-кратного розміру зарплати, яку розраховують за формулою.

 


Залишити коментар