Нд. 28 Квітня 2024

Болгарія експортує зерно рекордними темпами

Темпи експорту пшениці з Болгарії за перше півріччя сезону-2023/24 досягли нового рекорду. Зокрема, за липень-грудень 2023 р. болгарські компанії експортували до ЄС та третіх країн майже 4 млн тонн зернової.

Про це повідомляє AgroPortal.

Даний показник на 44% вище середнього показника за останні 5 років та на 113% – результату в аналогічний період попереднього сезону. Хоча варто зауважити, що минулого сезону аграрії стримували продаж зернової, на тлі чого темпи експорту були досить невисокими.

В цілому, із загального експорту 3 млн тонн було відвантажено до третіх країн та майже 1 млн тонн – до країн ЄС. Трійку найбільших покупців болгарської пшениці цього сезону складають Індонезія, Іспанія та Алжир.

Також зазначається, що ціни на болгарську пшеницю є найнижчими за останні 3 сезони, що є однією з причин рекордного експорту у поточному МР.  При цьому небажання аграріїв продавати зернову за низькими цінами призвело до накопичення кінцевих запасів у Болгарії на рівні приблизно 1 млн тонн.

Загалом, високі початкові запаси в поєднанні з більшим, ніж спочатку очікувалося, урожаєм (6,5 млн тонн), а також постійним тиском на ціни, створили необхідні умови для рекордного експорту.


Залишити коментар