Нд. 28 Квітня 2024

Українські науковці винайшли препарат, який бореться з мишами

Відео, на яких особисті речі, спальні місця, запаси їжі в бліндажах українських військових кишать мишами, активно поширюються в соціальних мережах. Такі умови – щоденна реальність наших захисників.  Є чимало способів, аби позбутися надокучливих гризунів. Утім, усі вони не надто дієві та не здатні комплексно вирішити проблему. На допомогу українським захисникам прийшли чернігівські науковці.

«Антимишин» – назва отрути для боротьби з гризунами, яку розробили в Чернігові фахівці Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України, пише Челайн.

«Це мікробний препарат, що призначений для контролю чисельності мишеподібних гризунів на сільськогосподарських угіддях і в приміщеннях сільськогосподарського призначення», – зазначила завідувачка лабораторії пробіотиків Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН Наталія Кравченко.

За словами Кравченко, «Антимишин» заражає мишей тифом: спершу активність гризунів підвищується, але за кілька діб вони стають помітно млявіші, мало їдять та надалі гинуть унаслідок крововиливу в шлунково-кишковий тракт.

«Вона є патогенною для мишоподібних гризунів, які поширені на сільськогосподарських угіддях: полівки, хатня миша, миша-крихітка і ще численний набір. Вона зумовлює гемологічні ураження, тобто крововиливи у шлунково-кишковому тракті гризуна», – уточнила науковиця.

Мікробіологи зазначають, що, на відміну від хімічних препаратів, «Антимишин» безпечний для людей і тварин. Натомість для мишей це смертельний мікробний препарат, що уражає цілі колонії.

«Миша принесла і перезаразила всіх інших мешканців, які є у колонії, тож не потрібна додаткова партія цього препарату», – підсумувала Наталія Кравченко.

Волонтер Сергій Романчук доставив захисникам із Першої танкової Сіверської бригади партію «Антимишину», розробленого чернігівськими мікробіологами. Відгук від військових, зазначає чоловік, позитивний.


Залишити коментар