Нд. 28 Квітня 2024

Вітчизняне молоко дорожче за польське

Через дефіцит молочної сировини в Україні за 2023 рік на 30% зросла ціна на молоко для підприємств, які займаються його переробкою.

Про це повідомив голова наглядової ради «Молочного альянсу» Сергій Вовченко.

За його словами, подорожчання української молочної продукції викликає збільшення імпорту з Євросоюзу, і в першу чергу, з Польщі. Експерт також поділився інформацією щодо того, як формується ціна на молоко в українських супермаркетах.

За його словами, споживачі мають заплатити за саме молоко 15 грн і доплатити 20% ПДВ, що обходиться у 18 грн. Фахівець розповів, що доставляти молоко доводиться за 500 км, що піднімає ціни на літр ще на гривню. А завдяки пластиковій пляшці, етикетці, упаковці і виробничим затратам собівартість сягає більше 26 грн.

30% вартості молока своїм виробникам компенсує Євросоюз. Через це собівартість тони українського сухого знежиреного молока впродовж цього року була на 500 євро вища, ніж поляки пропонували з доставкою. Польща не тільки відмовилася від нашого імпорту, але є найбільшим експортером молочної продукції до України. І перш за все – сирів. 42% твердих сирів в Україні у торговельних мережах – це імпорт. Є німецькі, італійські та, звичайно, французькі сири. Але 60% твердих сирів у супермаркетах — з Польщі», — відзначив Сергій Вовченко.


Залишити коментар