Пн. 29 Квітня 2024

На Одещині жінка вирощує шафран завдяки грантовим коштам

Мешканка села Підгірне Старокозацької громади Білгород-Дністровського району Надія Кучер за допомогою грантової програми «Власна справа», що передбачає допомогу від держави для створення власної справи з нуля та реалізації амбітних проєктів, вирощує шафран.

Про це повідомляє «Юг.Today».

Зазначається, що шафран — одна з найцінніших спецій у всьому світі. Вона має унікальні смакові якості та солодкуватий, квітковий аромат. Багаті смако-ароматичні властивості шафрану зробили його вдалим компонентом різних страв — кондитерських виробів, наїдків з м’яса та риби. Спеція шафран — це зібране рильце осінньої квітки крокусу. Рильця висушують, пакують в герметичні пакети: у такому вигляді вони можуть зберігатися, не втрачаючи аромату, декілька років.

«Історія квітки давно цікавила пані Надію, втілити свою мрію вона змогла за допомогою служби зайнятості, де перебувала на обліку як безробітна та дізналася про підтримку малого і середнього бізнесу в рамках програми «Власна справа». Не вагаючись жінка пройшла короткострокове онлайн-навчання ДНЗ «Одеського ЦПТО ДСЗ» за напрямком «Держпрограма «єРобота» для отримання державного гранту на створення власного бізнесу, написала бізнес-план та подала заявку на грант через портал Дія», — йдеться у повідомленні.

Заявка на участь у проєкті успішно пройшла усі етапи та отримала позитивне рішення. Через невеликий проміжок часу Надія Кучер отримала 150 тис. гривень мікрогранту на старт свого бізнесу. За грантові кошти вона придбала цибулини шафранового крокусу, сушарку для висушування, вакууматор та генератор для безперебійної обробки спеції.

Наразі вже зібрано та висушено перший врожай цієї нішевої культури, а найближчим часом в планах підприємниці створити нове робоче місце та винайняти менеджера зі збуту.


Залишити коментар