Нд. 28 Квітня 2024

Українські вина купують в майже пів сотні країн

Україна у 2022 р. відправила на зовнішні ринки вин та вермутів на суму $9,07 млн, а у 2023 році загальний експорт українських вин за девʼять місяців склав $8,12 млн. Про це розповів засновник фестивалю Kyiv Food and Wine Festival і амбасадор українських вин Сергій Клімов у колонці Forbes.

За його словами, українські вина експортуються до 49 країн.

Серед топ-країн помітна суттєва зміна лідерів: найбільше українських вин придбала Румунія, вперше у списку десяти найбільших покупців — Японія та Швеція.

Сергій Клімов зазначив, що наприкінці 2023 року на ринку країн Балтії представлено вже сім українських виноробень: це Beykush Winery, Stakhovsky Wines, Villa Tinta, Father’s Wine, Frumushika Nova і Chateau Chizay. Сім — у Японії: Stakhovsky Wines, Beykush Winery, Father’s Wine, Villa Tinta, My Wine, Chateau Chizay і 46 parallel.

На ринку Швеції їх чотири: Shabo, Odesos, Koblevo, Oreanda. Укладені контракти з пʼятьма іншими, у процесі — домовленості із Beykush Winery.

На ринку Великої Британії представлено Beykush Winery та Bolgrad, незабаром доєднаються ще 6. У США уже вийшли Artwinery та Chateau Chizay, і скоро зʼявляться Beykush Winery, Stakhovsky Wines та Villa Tinta.

  • «У 2024 році кількість нових ринків буде збільшуватись», — запевнив фахівець.

Залишити коментар