Горщик має значення: як обрати ємність для розсади

Готуючись сіяти розсаду, важливо вибрати для неї ефективну ємність. Вони можуть бути різних форм і розмірів, а для їх виготовлення застосовують різноманітні матеріали.

Про це пише Gazeta.ua.

Горщики та касети з целюлози та торфу

Такі ємності доволі щільні, однак, їх вистачає на 3-4 тижні інтенсивного вирощування. Якщо поливати розсаду через день, то до кінця місяця ці горщики починають розмокати. А до кінця вегетаційного періоду буде досить проблематично перенести розсаду у відкритий ґрунт. Серед переваг таких ємностей – хороша повітро- і вологопроникність. Завдяки цьому коренева система в них розвиватиметься швидше.

Керамічні горщики

Кераміка дозволяє добре дихати, але вона вступає в хімічні реакції з мінеральними солями, які вносять у вигляді добрив. Тому під час вирощування розсади в керамічних горщиках можливі зміни кислотності та сповільнене надходження поживних елементів до коріння рослин.

Ємність із джуту

Такі ємності довговічні, не крихкі. Вони не б’ються, як керамічні, але дорожчі. Коренева система в таких ємностей буде дихати по всій поверхні. Вони дозволяють швидше і якісніше наростити кореневу систему.

Ємності з пластику

Це найпоширеніший варіант ємностей. Ними користуються майже всі садівники й городники. Обираючи пластикові горщики, слід обов’язково звернути увагу на їх маркування. Для вирощування розсади ідеальним варіантом буде пластик високої щільності, низької щільності та поліпропілен. Це зазвичай зазначають цифрами на самому горщику або на касеті. Краще шукати цифри 1, 2, 4 і 5. Інші варіанти – це пластик, який не зовсім підходить для вирощування розсади.


Залишити коментар