Сб. 27 Квітня 2024

Чому в Іспанії скорочують площі під малину

За інформацією аналітиків EastFruit, в Іспанії спостерігається різке скорочення площ під малиною. За даними асоціації Freshuelva з головної «ягідної» провінції Іспанії Уельва, площі під малиною під урожай нового сезону можуть впасти відразу на 21,5%, що є найбільш різким скороченням площ з усіх ягідних культур. Для порівняння, площі під лохиною можуть зрости на 0,5 %.

Головною причиною зниження площ, на думку представників галузевої асоціації, став негативний вплив шторму Бернард, який найбільше вплинув  саме на плантації малини.

Однак, очевидно, крім шторму, можуть бути й інші причини для зниження площ під малиною. Ціни на цю ягоду в останні два сезони були неймовірно низькими, що могло також негативно позначитися на бажанні фермерів вирощувати цю ягоду. Зокрема скорочення площ під малиною очікується у 2024 році також у Сербії, Польщі, Боснії й Герцеговині та в інших країнах світу.

Нагадаємо, що Іспанія є найбільшим у світі експортером свіжої малини та ожини, заробляючи на експорті цих ягід понад пів мільярда євро на рік. Іспанія користується перевагами клімату та величезним ринком ЄС, що дає їй змогу експортувати продукцію навесні до виходу на ринок виробників із холодніших країн Європи, а потім в осінній сезон, коли інші виробники вже пішли з ринку. При цьому обсяги експорту свіжих малини та ожини з Іспанії досягають виняткових 70 тис. тонн. При цьому за обсягом експорту малини та ожини в останні пару років Іспанію обігнала Мексика, але за вартістю експорту Іспанія, як і раніше, була світовим лідером.


Залишити коментар