Нд. 28 Квітня 2024

Картопля продовжує рости в ціні

Цього тижня українські виробники вкотре підвищили відпускні ціни на картоплю. Ситуація, що склалася, вже позначилася на цінах, які за перший тиждень поточного року підвищилися до 15-20 грн/кг ($ 0,39-0,52/кг.), що в середньому на 11% дорожче, ніж наприкінці 2023 року.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Головною причиною чергового подорожчання в цьому сегменті, на думку експертів, стало загальне скорочення пропозиції картоплі в місцевих господарствах. Річ у тім, що багато українських виробників, які не мають потужностей для тривалого зберігання, завершили продажі картоплі ще в першій половині поточного сезону.

Варто зазначити, що представники оптових компаній скаржаться на відсутність необхідних обсягів якісної картоплі в місцевих господарствах. Фермери, своєю чергою, пов’язують проблеми якості картоплі з несприятливими погодними умовами в період збирання: тривалі дощі негативно позначилися не тільки на товарному вигляді картоплі, а й на її лежкості. Також, за словами виробників, посадковий матеріал, використовуваний 2023 року, залишав бажати кращого.

Як наслідок, відпускні ціни на картоплю в Україні на сьогодні вже в середньому в 3,9 раза вищі, ніж на початку січня минулого року. Ба більше, багато гравців ринку впевнені, що вже найближчим часом темпи подорожчання цієї продукції помітно прискоряться, “підігріті” інформацією про можливу нестачу якісної картоплі на українському ринку.


Залишити коментар