Пн. 29 Квітня 2024

Перші в Україні: сімʼя з Гостомеля отримала нове житло завдяки програмі єВідновлення

В Україні вперше скористалися житловим сертифікатом на придбання нового будинку замість зруйнованого війною. Родина з Гостомеля обрала будинок у Бучі.

Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. За його словами, для виплати компенсацій за повністю знищене житло сформовано 1826 житлових сертифікатів. З них уже понад 400 родин забронювали кошти для купівлі нового житла. Це означає, що вони визначилися з новою нерухомістю і готові укласти угоди купівлі-продажу.

Перший сертифікат отримала сім’я Вікторії з Гостомеля на Київщині. Під час бойових дій сучасний таунхаус сім’ї згорів ущент, розповів міський голова Бучі Анатолій Федорук. Після старту програми компенсацій жінка повернулася з евакуації та одразу подала заявку. Сім’я обрала новий будинок у сусідній Бучі.

Нагадаємо, послуга обміну житлових сертифікатів, що видаються як компенсація за зруйноване через російське вторгнення житло, запрацювала у вересні 2023 року.

Як отримати сертифікат?

Для цього потрібно подати заяву через застосунок «Дія» у розділі «єВідновлення».

Після цього комісія з органів місцевого самоврядування опрацює заяву, розрахує суму компенсації та сформує сертифікат. Сповіщення про нього прийде теж у «Дію».

За сертифікат можна придбати квартиру, будинок чи інвестувати в майбутню нерухомість. Зробити це можна через нотаріусів.

Водночас, якщо житло підлягає відновленню, можна отримати допомогу від держави для відбудови у межах програми «єВідновлення».

Станом на 3 січня на термінові ремонти держава виплатила кошти для 32 тисяч родин на загальну суму 2,4 мільярда гривень.

Допомогу на капітальні ремонти на загальну суму 900 мільйонів гривень отримали 3 тисяч родин.

Витратити кошти можна лише в будівельних магазинах та в підрядників, перелік яких є на сайті програми.


Залишити коментар