У Черкасах вирощують гриби за китайською технологією

У Черкасах на одному з підприємств вирощують ерінги. У природі такі гриби ростуть в Африці, Азії та Індії. Виростають гриби за два місяці. Співзасновник компанії Кирил Ветряков розповів, що гриби на підприємстві ростуть у спеціально облаштованій камері на полицях.

“У камері ми вирощуємо гриби. У ній дещо нижча температура і волого. Вологість досягає 90%. З одного пакета може вирости до 450 грамів грибів. Це гарний результат, але в основному – це десь грамів 300-350”, – каже Кирил Ветряков.

Один гриб росте щонайменше два місяці. Передусім готують субстрат – основу, в якій вирощують гриби, розповіла укладальниця-фасувальниця Ілона Кодак.

На Черкащині вирощують гриби ерінги
Далі здійснюють термічну обробку та вносять рідкий міцелій — насіння грибів. Опісля лотки на місяць поміщають в інкубатор.

“В інкубаторі стабільна тепла температура – десь в районі 22-23 градусів. Тут міцелій починає поглинати субстрат. Коли блок повністю стає білим, після цього його відправляють до камер вирощування”.

На Черкащині вирощують гриби ерінги
Через 20 днів достиглі ерінги збирають і упаковують, розповіла старший грибовод Тетяна Пархачова.

“У нас є 400 грамові лотки преміум і є 300. Є в нас кусочки і бейбіки. Робимо взагалі так середньо півтори-дві тисячі лотків таких, а так, то можемо і дві, дві з половиною”.

На Черкащині вирощують гриби ерінги
Свою продукцію підприємство передає й волонтерам, щоб нею могли поласувати військові. Фасувальниця-укладальниця Ілона Кодак і сама полюбляє гриби.

“Люблю готувати з них відбивні. Це коли цілий грибочок ріжеш на слайси, солиш-перчиш та обсмажуєш в яйці, як відбивну”.

На Черкащині вирощують гриби ерінги
Протягом місяця вирощують близько 15 тонн грибів, підрахував співзасновник компанії Кирил Ветряков. Технологію запозичили.

“Технологія взята взагалі то китайська технологія, але є багато нюансів і моментів, які ми саме вже доробляли, впроваджували на нашому підприємстві. Упродовж всього цього періоду ми постійно щось вдосконалюємо, постійно щось додаємо”.


Залишити коментар