Як зміниться ціна на овочі та фрукти

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка прогнозує зниження вартості деяких видів овочів протягом тижня або двох. Це стосується цибулі, моркви, капусти.

“Цього року ми маємо великий врожай у сегменті овочів, і наразі йде етап збуту продукції середньої якості. Це певні сорти продуктів недовготривалого зберігання, які можуть знищити уже перші холоди. Я думаю, що до кінця осені ми перейдемо на ту продукцію, що у нас залишиться. А з нового року буде надходити на ринок потрохи й імпортна продукція”, — каже Гопка.

Щодо цибулі, то минулого року її вартість відверто дивувала українців. Ціна за кілограм була на 70%-80% вищою, ніж зараз.

Згідно з даними сайту Мінфін, вартість цього овочу змінювалась від 32 грн у січні цього року до 56 грн у травні. Хоча в певний період його ціна сягала 60-70 грн за кілограм.

Наразі вартість кілограма цибулі коливається від 13 до 15 грн. Суттєве зниження її вартості восени пояснюється збільшенням виробництва цього овочу і зниженням його собівартості проти минулого року. Тоді значно дорожче коштували і добрива, і логістика.

“Щодо цього продукту, я думаю, що ціна буде збільшуватися. Але такої, як минулого року, ми не побачимо. У нас весною була імпортна продукція, а тоді в імпортних поставників також були проблеми з виробництвом, і тому це позначилось і на нас. Наступного року навесні ціна ще може збільшуватися, і вартість у 40 гривень за кілограм ми ще можемо побачити, але не думаю, що ціна буде такою захмарною, як була”, – пояснює експерт.

Щодо фруктів, то у цьому сегменті слід очікувати суттєвого здорожчання яблук. Наразі в Європі спостерігається тенденція до зменшення їх виробництва.

“В Україні цьогоріч також невеликий урожай яблук. Це стабільно підтримує високу ціну на зовнішніх ринках, що певною мірою стимулює їх експорт. Також фіксується попит на яблука від переробних комплексів. Наразі яблука вже подорожчали на 30%-40% проти торішніх цін у цей же час. Навесні ж вони можуть здорожчати суттєво”, – прогнозує експерт.


Залишити коментар