Пн. 29 Квітня 2024

В Україні прогнозують здорожчання цукру

В Україні цього року посіяли майже на 35% цукрових буряків більше, ніж торік, але через зростання цін у світі українські виробники захочуть експортувати значну частину цукру. Про це у “Еспресо.Захід” розповів радник директора з питань агропромислового комплексу оптового ринку сільськогосподарської продукції “Шувар”, пише agronews.ua.

Сезон цукроваріння у розпалі і це один з небагатьох років, коли експерти з упевненістю кажуть: підстав для суттєвого подорожчання цукру з нового урожаю немає

“В Україні цього року цукрових буряків посіяли майже на 35% більше, ніж торік. Тож дефіциту цукру точно не буде, навпаки, можна говорити про суттєве зростання виробництва, – каже Іван Стефанишин. – Проблема у тому, що на світовому ринку є дефіцит цукру. Індія, яка є одним з найбільших постачальників цукру, обмежила експорт, тож ціна на світовому ринку зростає. Це сприятливі умови для збільшення експорту цукру з України, відтак і це позначиться на внутрішній ціні в Україні. Але різкого зростання не буде”.

За попередніми прогнозами, з нового урожаю зможуть виготовити приблизно 1,6 млн тонн цукру. Внутрішнє споживання оцінюють приблизно у мільйон тонн. Тобто приблизно 600 тисяч тонн теоретично можна експортувати, якщо не буде обмежень як з боку України, тау і з боку країн ЄС. Скажімо, з 5 червня до 15 вересня цього року уряд спочатку заборонив експорт цукру з України, а потім дозволив, але не більше 20 тис. тонн.

При цьому Іван Стефанишин вважає, що вплив цін на енергоносії на ціни на цукор переоцінюють.

“Вартість енергоносіїв у вартості цукру – орієнтовно 15%. Тобто якщо дорожчають енергоносії, звичайно, зростає собівартість цукру, але є не пропорційно. Тобто якщо енергоносії подорожчали, скажімо, на 20%, і хтось каже, що і ціна на цукор має зрости на 20% – це дурниця”.

Відтак, очікувати, що цукор подешевшає, не варто, але і панікувати, коли в якійсь мережі раптом зник цукор, як було нещодавно в одній з львівських мереж, не варто. Очевидно, це через проблеми поставками у конкретній мережі, а не тому, що в країні закінчується цукор.


Залишити коментар