Користь і шкода гарбуза

У чому користь гарбуза для жінок та чоловіків, а також як його правильно вживати – дізнайтесь у матеріалі.

Користь гарбуза – важливі нюанси

Необхідні організму речовини знаходяться в м’якоті, насінні й квітах. Концентрація каротинів в гарбузі в 5 разів вище, ніж в моркві. Вітамін А покращує зір, і вважається ефективним антиоксидантом. Також гарбуз містить вітаміни С, Е, К і майже все вітаміни групи B.

Високий вміст цинку виводить овоч в трійку лідерів по корисності. Відсутність крохмалю, холестерину і трансжирів – причина, по якій гарбуз ідеально підходить для тих людей, що худнуть. Калорійність – 22 ккал на 100 г. Також він показаний людям з підвищеним тиском, бо зміцнює стінки судин.

Користь гарбуза для жінок і чоловіків

За допомогою осіннього овоча можна прискорити метаболізм і налагодити травні процеси в організмі. Гарбуз виводить з організму токсини й шлаки. Дієтологи переконані, що овоч необхідно включити в раціон людям з атеросклерозом, туберкульозом і подагрою. Також гарбуз зміцнює імунітет, покращує стан шкіри, має протинабряковий ефект.

Гарбуз містить калій, магній, клітковину і каротиноїди. Ці речовини нормалізують рівень холестерину. Благотворно овоч впливає і на стан шлунково-кишкового тракту, показаний при гастритах, виразковій хворобі.

Насіння гарбуза вважається хорошим протигельмінтним засобом, лікують вугровий висип і лупу, можуть регулювати виділення шкірного сала. Користь гарбуза для вагітних обумовлена її властивостями знижувати блювотний рефлекс.

Шкода гарбуза – кому не можна вживати

Лікарі вважають, що гарбуз протипоказаний людям, у яких спостерігаються:

  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • запальні процеси в області печінки й нирок;
  • камені в жовчному міхурі й нирках;
  • цукровий діабет.

Попри низьку калорійність овоча, його краще не вживати літнім людям і маленьким дітям, бо він важко перетравлюється. Бувають випадки, коли гарбуз викликає здуття живота і послаблення стільця, тоді знижуйте частоту вживання і зменшуйте розмір порції.

При індивідуальній непереносимості й алергії варто зовсім відмовитися від гарбуза.

Тим, хто вживає в їжу гарбузове насіння, дієтологи рекомендують звертати увагу на його калорійність – 560 ккал на 100 г.

Вітчизняні селекційні сорти зернових одні з найкращих в світі


Залишити коментар