Пн. 29 Квітня 2024

Вітчизняні селекційні сорти зернових одні з найкращих в світі

Українська селекція зернових колосових культур є однією з найпотужніших у світі. Жоден іноземний сорт не може зрівнятись за потенціалом продуктивності та якості з нашими вітчизняними сортами. 90% селекції зернових культур – це здобутки установ системи Національної академії аграрних наук України.

Про це розповів керівник Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції НААН Олександр Вінюков в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.

«На мою думку, наразі існує багато проблемних питань, пов’язаних з аграрною наукою. По-перше, це відсутність бажання в молоді працювати в науці й проводити дослідження. І з цього випливає те, що середній вік науковців у селекційних установах – 50-55 років. По-друге, низька мотивація молоді пов’язана з низькою оплатою праці, і, будемо відвертими, заробітна плата у 7000 гривень навряд чи може привернути увагу молодого спеціаліста. Тому з боку держави має бути усвідомленість того, що аграрна наука дуже важлива, її здобутки значущі, впровадження яких у виробництво здатне забезпечити продовольчу безпеку країни, що на сьогодні є дуже важливим й актуальним питанням», – зазначив науковець.

За його словами, сорти селекції Донецької станції мають стабільний рівень урожайності, що дозволяє забезпечувати рентабельність посівів навіть за гостропосушливих умов вирощування. Зокрема, Донецька державна сільськогосподарська дослідна станція НААН – одна з двох наукових установ в Україні, які ведуть селекцію еспарцету.

Війна в Україні спричинить голод ще у 23 мільйонів людей


Залишити коментар