Пн. 29 Квітня 2024

Фрукти без дерев: у Новій Зеландії вирощують клітинну їжу

Вчені державного науково-дослідного інституту Нової Зеландії Plant and Food Research культивують рослинні клітини для вирощування фруктів без дерев, виноградної лози чи кущів.

Випробування стартували з клітин чорниці, яблук, вишні, фейхоа, персиків, нектаринів і винограду. Це унікальний кейс на ринку лабораторної їжі, де понад 80 компаній у всьому світі прагнуть комерціалізувати клітинне м’ясо та морепродукти.

За словами доктора Бена Шона, вченого та керівника програми Food by Design, існує широкий інтерес і розвиток систем виробництва клітинної їжі в контрольованому середовищі.

“Клітинне садівництво наразі має менший профіль, ніж клітинне сільське господарство та аквакультура, але ми вважаємо, що це справді захоплива галузь”, – говорить він.

Дослідження розпочалося 18 місяців тому і загалом триватиме 5 років. Його завдання – створити у лабораторії поживний продукт зі смаком, текстурою та зовнішнім виглядом, з якими знайомі споживачі.

Щоб виростити бажаний шматок їжі, дослідникам знадобиться «більше, ніж просто колекція клітин».

«Ми маємо повністю повторити фрукт, вирощений традиційним способом, а радше створити нову їжу з такими ж привабливими властивостями», – каже вчений.

Гарбузи на клумбах: у Дніпрі ростуть овочі у парку


Залишити коментар