У США представили 5 нових сортів суниці садової

Каліфорнійський університет у Девісі (США) UC Davis представив 5 сортів суниці садової, стійких до фузаріозного в’янення, мають високу врожайність і кращу якість плодів. Це, зокрема, UC Eclipse, UC Golden Gate, UC Keystone, UC Monarch і UC Surfline.

Селекційні дослідження були підтримані грантом у розмірі $6,2 млн від Національного інституту продовольства та сільського господарства USDA (NIFA).

Зазначається, що приблизно 88% суниці, вирощеної в США, походить з Каліфорнії. Фузаріозне в’янення є однією з найпоширеніших причин втрати та загибелі врожаю, і все ж від 55% до 59% сортів, висаджених у штаті з 2014 року, не були стійкими, згідно з дослідженнями UC Davis.

– Виведення сортів, стійких до хвороб, має важливе значення для захисту навколишнього середовища, створення стійкого майбутнього для фермерів, – зазначив керівник національної програми NIFA Том Бевік.

Частина нових сортів пристосована для вирощування в південній частині штату, тоді як інші добре почуваються вздовж узбережжя.

Eclipse має потенціал для підвищення прибутковості виробника, оскільки він приносить плоди восени та взимку, а врожайність під час дослідницького тестування була на 54% вищою, ніж аналогічні сорти.

UC Golden Gate і UC Keystone – сорти нейтрального дня. Ці типи культур ростуть протягом літа приблизно на 60% сільськогосподарських акрів полуниці в штаті. Рослини короткого дня UC Surfline і UC Monarch стійкі до вертицильозного в’янення та фітофторної гнилі.

Плоди UC Surfline і UC Eclipse міцніші та забезпечують довший термін зберігання. Експерти програми селекції вже давно досліджують шляхи покращення сортів суниці, які можуть протистояти шкідникам, хворобам та іншим стресовим факторам. Щоб знайти рослини, стійкі до фузаріозу, вчені отримали ДНК тисяч рослин під час польових досліджень. Вони також розробили генетичні інструменти для скринінгу рослин і ідентифікації генів, стійких до збудника фузаріозу.

Знання цієї інформації дозволило команді виростити стійкість до сортів і розробити нові сорти швидше, ніж це робилося раніше.

Українське насіння купує Угорщина


Залишити коментар