Вт. 30 Квітня 2024

Чи зростуть ціни на молочні продукти

Результати моніторингу проведеного експертами Асоціації виробників молока свідчать про те, що в Україні існують фактори, які впливають на підвищення цін на продукти споживчого молочного кошику. Проте, обмежений попит на молочку всередині країни стримує їх суттєве здорожчання.

“Порівняно до липня подешевшали кефір у тетрапак, сметана в плівці, сир кисломолочний, сири «Гауда» і «Мааздам», а ціни на йогурт питний в картонній коробці залишилися без змін”, – повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

На думку Георгія Кухалейшвілі, спека і обмеження пропозиції молока-сировини для переробних підприємств, можуть вплинути на здорожчання молочних продуктів протягом серпня. Зростання закупівельних цін на сировину в умовах нестачі впливає на зростання витрат на переробку. Крім того, на собівартість виробництва молочних продуктів впливає дорожчання палива і електроенергії, збільшення витрат на доставку сировини від ферми до молокозаводу і, звичайно, негативні наслідки обстрілів і диверсій російських окупантів для агропромислового комплексу України.

В той самий час, обмежений попит на молочні продукти в Україні стримує різке підвищення цін на молочку. Скорочення доходів, зростання безробіття, погіршення якості життя в умовах війни впливає на зниження купівельної спроможності українців. Від 9 до 11 млн споживачів були змушені залишити країну внаслідок війни.

Українські селекціонери зацікавилися сортом горіхів Ідеал

 


Залишити коментар