Пн. 29 Квітня 2024

Українські селекціонери зацікавилися сортом горіхів Ідеал

Із місцевих форм узбецького сорту Ідеал вчені Національного університету біоресурсів і природокористування відбирають найкращі, які розмножать щепленням. Таким чином на низькорослих та скороплідних деревах отримають ідеальні горіхи масою 12-14 г.

Про це в матеріалі журналу «Садівництво по-українськи» повідомив Владислав Бігун, власник розсадника «Лезневські саджанці» з Хмельницької області.

Він зазначив, що окремі пошуки вели з адаптації незимостійкого узбецького сорту Ідеал. Його багато разів пересівали в Україні, та з отриманого генетичного матеріалу створили місцеві форми Ідеалу, якому по материнській лінії передалась низькорослість і скороплідність, а по батьківській — від пилку українських сортів — зимостійкість.

Сорт із такими якостями зацікавив фермерів на Хмельниччині та їхніх сусідів. Кілька його гектарів закладено, і вони вже плодоносять під Кам’янцем-Подільським та під Вінницею. У скороплідних і низькорослих форм є властивість — гроноподібні пучки плодів. На думку Бігуна, це швидше недолік, бо плоди виходять різного розміру й майже завжди дрібні, вагою до 10 г. Такі плоди зазвичай виходять у старих несортових дерев. Нині ж ринок потребує плодів масою 12−14 г.

«Утім, у закладених таким матеріалом садах можна віднайти й дерево-шедевр — ідеальний Ідеал, — наголосив Бігун. — Науковці з НУБіП такі форми вже відбирають, їх доведеться розмножувати щепленням. Це перспективний напрям селекції».

США відмовляються співпрацювати з дослідженнями ГМ-кукурудзи


Залишити коментар