Колір гортензій можна змінити завдяки нехитрим маніпуляціям

Гортензії ‒ пишні квіти, які можуть бути окрасою будь-якого саду. Палітра їхнього забарвлення доволі широка. Зміну забарвлення у гортензій називають “флоресценцією”. Залежить він від сорту квітів, кислотності ґрунту, доступності певних хімічних елементів, особливостей навколишнього середовища та умов вирощування.

А деякі сорти ще й унікальні тим, що їхній колір можна змінювати залежно від ваших уподобань. Про те, як це зробити, пише Gazeta.ua.

Кислотність ґрунту визначають самостійно

За словами фахівців, головним фактором, що впливає на колір гортензії, є кислотність ґрунту. Так, квіти, вирощені в кислому ґрунті, зазвичай мають синій або фіолетовий колір. Якщо ж ґрунт має більш лужне середовище, квітки гортензій будуть червоними або рожевими.

Причина зміни кольору гортензії ‒ алюміній в ґрунті. У кислому середовищі він стає доступнішим для рослини. Це призводить до синьо-фіолетового кольору, а в лужному середовищі алюміній менш доступний. Тому гортензія набуває рожевого або червоного відтінку.

Тому можна досягти бажаного кольору гортензій, якщо змінити кислотність ґрунту або використовувати спеціальні добрива, які містять алюміній чи інші хімічні речовини, що впливають на забарвлення квітів.

Перевірити кислотність ґрунту можна за допомогою набору, який продається в магазинах. При лужній реакції ґрунтового розчину рН 7,5 квітки будуть яскраво-рожевими. При підвищенні кислотності, коли індекс рН знижується до 4,5, квітки стають блакитними.

Якщо показник коливається між рН 5,5 і рН 6,5, квіти будуть фіолетовими або одночасно рожевими і блакитними на одній рослині.

Білі гортензії не піддаються

Однак, не вдасться змінити колір білих гортензій. Колір здатна змінювати лише гортензія крупнолистна (Hydrangea macrophylla). Її суцвіття в залежності від сорту можуть бути рожевими, блакитними, малиновими і навіть двоколірними.

Щоб домогтися синього відтінку квітів, потрібно збільшити кислотність ґрунту. Зробити це можна різними способами. Наприклад, при посадці в яму вносять кислий торф. Або ж при вирощуванні можна вносити мінеральні добрива, здатні підкислити ґрунт, наприклад, “добрива для азалій”.

Для посилення блакитного забарвлення в ґрунт вносять алюмінієвий галун або сульфат алюмінію. Вони продаються в квіткових магазинах. На 1 літр кислого субстрату потрібно додати 1,5 г порошкоподібного сульфату алюмінію.

Блакитні гортензії підживлюють лише мінеральними добривами. Садити їх потрібно подалі від кісточкових рослин, які треба вапнувати.

Усі ці способи підтримки блакитного кольору потрібно регулярно повторювати, щоб кислотність не змінювалася. Адже внесені речовини з часом вимиваються з ґрунту.

Блакитна стає рожевою

Із блакитної гортензії можна зробити рожеву. Для цього потрібно поміняти кислотність ґрунту. Якщо рН ґрунту становить від 6,5 і вище, то колір квітів змінюється на рожевий або червоний відтінок.

На інтенсивність і швидкість прояву рожевого кольору впливає фосфор, який міститься в ґрунті. Чим його більше, тим бідніше і слабкіше проявляється рожеве забарвлення квітів.

Для зміни кольору пелюсток гортензії добре допомагають марганцівка і оцет. Щоб гортензія набула інтенсивного рожевого кольору, потрібно 100 мл кислоти розчинити в 10 л води. На один квадратний метр слід вилити до 10 відер такого розчину.

Зібрали урожай малини – обріжте кущі


Залишити коментар