Нд. 28 Квітня 2024

Зібрали урожай малини – обріжте кущі

Щоб у наступному році зібрати гарний врожай малини, обробіть її у серпні. Після збирання врожаю обріжте її. Спочатку – хворі та пошкоджені гілки, дерев’яні пагони.

Якщо виросло багато молодих гілок, їх також краще видалити. Залишіть по вісім-десять гілок на один корінь. Дрібні гілки також краще видаліть. Врожаю на ній не буде, пише Газета по-українськи.

Після обрізання малину потрібно удобрити. Якщо минулого року підживлювали органічними добривами, то цього року краще застосувати мінеральні й навпаки. З органічних добрив можна використовувати гній. Розрахунок такий: 5 кг на 1 кв. м, компост – по 4-5 кг на 1 кв. м, торф – 5 кг на метр квадратний або попел по 100 г на кущ.

З мінеральних добрив краще вносити під кожен кущ по 50 г суперфосфату і по 40 г сульфату калію. Після збирання врожаю потрібно продовжувати поливати малину, бо від цього залежить врожай наступного року. Поливати потрібно аж до початку заморозків.

“Дорослі” кущі поливають раз на 7−10 днів по 30−40 літрів на кожну рослину. Якщо кущ молодий, то вдвічі менше. Поливати малину краще за 30−40 см від пагонів, а не під самий корінь.

Щоб на кущах малини не було грибкових спор та бактерій, після збирання врожаю потрібно її обприскати. Використайте 1% розчин бордоської рідини. Обприскати малину краще у серпні. Зробіть це двічі з інтервалом у 14 днів.

Для майбутнього врожаю важливо прибрати з-під кущів опале листя та замульчувати коріння. Спочатку ґрунт потрібно розпушити. Потім замульчувати скошеною травою, торфом або соломою.

 


Залишити коментар