Малина і ожина допоможуть за кількох недуг

Усім відомо, що чай з малиною допомагає полегшити симптоми застуди й грипу. Але, виявляється, ця ягода помічна й при інших хворобах. Як і ожина. То чим вони корисні? 

— У малині та ожині міститься майже повна палітра мінералів (марганець, калій, нікель, мідь, магній, залізо тощо) і вітамінів (групи А, В1 , В2 , С, РР, Е), — пояснює Олена Решетник, лікарка-терапевтка. — І при цьому — мінімум калорій (лише 66 у 100 грамах). 

Ці ягоди можуть захистити від раку, ожиріння, артриту та інших хвороб. Чорно-фіолетовим і червоним кольором плоди ожини та малини завдячують антоціанам. Ці речовини захищають клітини від оксидативного стресу (процес пошкодження і загибелі клітин у результаті окислення. — Авт.) і мутацій ДНК. Завдяки великому вмісту міді й магнію малина та ожина корисні людям, що переживають нервові напруження і стреси. До слова, вживання однієї склянки малини щодня забезпечує добову потребу людини у вітаміні С. 

— А чи справді малинове та ожинове варення лікує від застуди? 

— Так, адже в цих ягодах міститься органiчна саліцилова кислота — протизапальний, жарознижувальний засіб. Завдяки їй малина та ожина дуже довго здатні зберігати свої лікувальні властивості, тому сушені чи перетерті з цукром вони майже так само корисні, як і свіжі.

До речi, раджу варити варення за принципом: що коротше, то краще, щоб більше вітамінів збереглося. Свiжi, відібрані, підсушені на серветці ягоди можна просто залити цукровим сиропом, який закипів, потримати на вогнi упродовж щонайбільше п’яти хвилин і негайно ж розлити по баночках. 

— А як правильно заварювати сушені ягоди? 

— Столову ложку сушеної ожини чи малини треба залити склянкою холодної води, довести до кипіння та кип’ятити п’ять хвилин, остудити, процідити й пити декiлька разiв на день. Цi ягоди — цінний дієтичний продукт, помiчний не лише при застудах, але й при недокрів’ї. 

— До речі, незамінними також є малинові та ожинові листочки, вони мiстять дубильнi речовини, флавоноїди, цукри, органiчнi кислоти, вітамін С i рiзнi мiнеральнi солi, — каже Олена Баклюкова, дослідниця народних методів оздоровлення. — Наші прабабусі влітку листячко сушили й додавали його до чаю при застуді. Настої листкiв можна використовувати й для полоскання при стоматитах, фарингiтах та ангiнах. 

— А кому не варто ласувати свіжою ожиною і малиною? 

— При діареї, гастриті й виразковій хворобі шлунка, подагрі й бронхіальній астмі неприємні симптоми можуть посилитися. Тому людям з такими недугами треба дуже обережно їх споживати. Але найкраще — порадитися перед цим з лікарем. 


Залишити коментар