Британці придумали як виростити мʼясо з сої

Британський стартап Moolec планує масово виробляти свинину із сої. Технологія вже апробована та готова до масштабування. Новий винахід генних інженерів розробники назвали “Piggy Sooy”. З погляду біології це все ще рослина, тому що росте вона як звичайна соя. Але з позиції молекулярної будови соєва свинина справді ближча до м’яса. Кількості тваринних білків та інших мікроелементів тут достатньо, щоб задовольнити потребу людського організму.

Передбачається, що людям не стільки потрібно вживати м’ясо, скільки заповнювати дефіцит необхідних речовин. Цій меті служить соєва свинина, пише Newsua.

Перед початком експерименту з вирощування покращеної сої інженери виділили список життєво важливих тваринних білків, склали перелік найкорисніших генів та визначили фактори, що впливають на смакові якості страв, приготованих із реальною свининою. Після цього фахівці постаралися перенести ключові якості на рослинний аналог м’яса. Зокрема, вони зберегли рожевий колір продукту, що нагадує сиру свинину. В результаті свинячі гени додали до клітин соєвих бобів і виростили перший урожай.

У соєвій свинині виявилося 26,6% білків, які мають тваринне походження. Але на 73,4%, що залишилися, це все ще рослина. Таку сою можна посадити та вирощувати як звичайну, збирання врожаю також відбувається за стандартною схемою. Вона відрізняється лише за кольором – щоб пересічний покупець не переплутав.

У компанії вже розробили спеціальну платформу, щоби насичувати сільськогосподарські культури високоцінними білками. Спосіб, за словами інженерів, працює не лише із соєвими бобами, а й із насінням інших рослин. Найближчим часом стартап планує отримати патент на свій винахід та розпочати дослідження «збагаченого» гороху. З нього винахідники планують вирощувати яловичину.

В Україні відкрили коньячний завод


Залишити коментар