Чому гниють яблука на дереві

Часто садівники помічають, що на дереві почали гнити яблука. Спочатку це може бути один або два плоди, але з часом гнилизна охоплює більшу частину врожаю.

Причин появи гнилі на яблуках може бути багато. Розберемося із найпоширенішими в українських садах.

Перша причина – це хлороз. Симптомом є бліде листя та поява гнили всередині яблук. Упоратися з цією проблемою допоможе залізний розчин – для цього знадобиться удобрення з високим вмістом заліза. Таке удобрення можна купити у будь-якому спеціалізованому магазині.

Для підживлення яблунь при виявленні хлорозності молодого листя 50 г сульфату заліза розчиняють у 10 л води. Отриману суміш наносять на ґрунт та штамб плодового дерева раз на 4 дні до появи молодої зелені.

Друга причина – моніліоз. На яблуках з’являються коричневі плями і вони масово обсипаються так і не дозрівши. Для вирішення проблеми нам знадобиться суспензія цирами (50 г на 5 л води) та цинебу (225 г на 5 л води).

Робимо розчин та використовуємо його. Обробляємо дерева двічі з інтервалом на дві тижні. Якщо яблуні захворіли на паршу, то потрібно просто прибирати опале листя та плоди яблуні та обробляти дерево сечовиною (300 г на 5 літрів води).

Усі ці обробки слід проводити дуже обережно, особливо в період дозрівання плодів. Якщо яблука зимові чи пізньоосінні, то ще є час, а для ранніх сортів обробіток краще провести пізньої осені та напровесні. По можливості, де зможете дістати, видаліть пошкоджені плоди, щоб вони не розносили інфекції далі.

Ліки з паперу – новий винахід британських вчених

 


Залишити коментар