Пн. 29 Квітня 2024

Науковиця розповіла, який зимостійкий сорт яблук найкращий

Професорка Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України Тетяна Кондратенко порекомендувала суперзимостійкий сорт яблуні Антонівка кам’яничка для вирощування в аматорському саду.

“Антонівка кам’яничка” – це пізньоосінній сорт, який наприкінці XIX століття мав успішне поширення в Україні, пише дослідниця НААН у статті для журналу “Садівництво по-українськи”

“Дерево сильноросле із широкоокруглою середньозагущеною кроною, відзначається високою морозо- (до -37 °С) – та зимостійкістю, полігенно зумовленою високою стійкістю проти збудників парші, борошнистої роси, а також середньою – проти плодової гнилі, – описує Тетяна Кондратенко. – Цвіте в середньоранні строки, рясно, дружно. Від запилення пилком поширених пізньоосінніх і зимових сортів (Ренет Симиренка, Амулет, Скіфське золото, Чемпіон) зав’язує 8–25% плодів, які часто парами рівномірно розташовуються по всьому обсягу крони й міцно тримаються плодових утворень”.

Вона зауважує що на середньорослій підщепі рослини вступають у плодоношення в чотирирічному віці. 10–12-річні дерева родять щедро (80-120 кг/дер.), але з сильною періодичністю. Яблука середнього та вище від середнього розміру (140-160 г), одномірні, округло-циліндричної форми зі згладженими ребрами у верхній частині, зеленувато-світло-жовті, із середнім сизим нальотом, інколи з рожевуватим рум’янцем на сонячному боці. М’якуш від зеленувато-білого до жовтувато-білого, середньої зернистості, щільний, соковитий, ароматний, солодко-кислий (7 балів). Шкірочка середньої товщини, щільна, еластична, гладенька, слабо масляниста. За хімічним складом яблука подібні до Антонівки звичайної. 

На Поліссі та в Лісостепу знімальна стиглість Антонівки кам’янички припадає на середину вересня. У прохолодному домашньому сховищі за 1-2 тижні плоди досягають споживчої стиглості, після чого зберігаються 3-4 тижні. Транспортабельність яблук висока. Використовують їх як свіжими, так і на всі види домашньої переробки: сушіння, мочіння, приготування соків, пюре, пастили, варення, мармеладу, виноматеріалів.

Хто з українців отримає пільги на газ


Залишити коментар