Пн. 29 Квітня 2024

Хто з українців отримає пільги на газ

В Україні багато громадян мають пільги щодо оплати комунальних послуг. Зокрема, пільгу з оплати газу мають 7 категорій громадян, які підпадають під дію закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту”.

Про те, хто може претендувати на великі знижки при оплаті газу, розповів медіа-ресурс ГазПравда.

На українському ринку значно знизилися ціни на газ. При цьому ринкова вартість блакитного палива все ж таки залишається вищою за ті ціни, за якими газ продають побутовим споживачам. Один із найнижчих тарифів на газ для населення пропонує компанія Нафтогаз, яка обслуговує 98% споживачів. У Нафтогазу вартість кубометра газу становить 7,96 грн. Тому витрати українців на газ – не найбільша стаття комунальних видатків. Якщо, звісно, газом не опалюють приміщення.

І все ж таки, для деяких сімей ці видатки дуже відчутні. Але при цьому багато українців можуть платити за газ менше. Так, держава надає пільги на газ для 7 категорій громадян згідно із Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту”.

Зокрема, пільгу щодо оплати газу мають такі громадяни:

  • учасники бойових дій – мають право на 75% знижки;
  • учасники війни – їм доведеться платити лише 50%;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни – 100%;
  • члени сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни – 100%;
  • особи з особливими заслугами перед Батьківщиною – 100%;
  • батьки померлої особи з особливими заслугами – 100%;
  • вдови (вдівці) особи з особливими заслугами – 100%.

При цьому треба знати, що пільга щодо оплати газу дається не на весь обсяг газу, який був спожитий, а лише на обсяг споживання в межах соціальних норм. Ці норми залежать від того, які точки споживання газу є в домогосподарстві. Наприклад, для тих, хто використовує його тільки для приготування їжі, і хто ще, крім того, підігріває газом воду, норми витрати різні.

Загалом встановлено такі норми витрати залежно від характеру споживання:

  • плита газова за наявності централізованого постачання гарячої води – 3,3 куб. м на 1 особу на місяць;
  • плита газова, у разі відсутності централізованого постачання гарячої води та газового водонагрівача – 5,4 куб. м на 1 особу на місяць;
  • плита газова та газовий водонагрівач – 10,5 куб. м на 1 особу на місяць;
  • індивідуальне опалення – 4 куб. м на 1 кв. м опалювальної площі на місяць у опалювальний період.

При цьому якщо пільговик живе в дуже просторій квартирі, то знижка діятиме не на всю площу житла. Зокрема, соціальна норма житла, на яку дають знижку, становить: 21 кв.м опалювальної площі на кожного мешканця квартири, що має право на знижку, та додатково 10,5 кв.м на сім’ю.

Але для сімей, які складаються лише з непрацездатних осіб, діють інші пільгові норми: 42 кв. метра опалювальної площі на кожну особу, яка має право на знижку, плюс додатково 21 кв. метр на сім’ю.


Залишити коментар