Вт. 30 Квітня 2024

Як позбутися “білого нальоту” на трояндах

Влітку і навіть восени на здорових трояндах  може з’явитися білий пудровий наліт. Покриваються ним усі наземні частини рослини – листя та пагони (насамперед молоді), бутони і навіть колючки.

“Порошок” цей легко стирається навіть пальцем, так що недосвідчені квітникарі можуть не надати значення незрозумілому явищу. Але через кілька днів наліт з’явиться на тому самому місці знову, причому сильно збільшуючись у розмірах і захоплюючи нові площі. Швидше за все, на троянді з’явилася борошниста роса, яка швидко може занапастити і саму заражену рослину, і сусідні культури.

Страждають від цього захворювання не тільки троянди. Грибок активно вражає багато інших рослин – грушу та яблуню, кабачки та буряк, смородину та аґрус, виноград та суницю, капусту та огірки.

Профілактика борошнистої роси на трояндах:

  1. Вибирайте стійкі до борошнистої роси сорти троянд. Наприклад, Кадилак, Розоман Жанон, Вестмінстер, Глорія Дей, Афродіта, Крокус Роуз, Халле, Саммерсон, Хот Чоколат.
  2. Висаджуйте троянди на добре дренованих ґрунтах і в місцях з достатнім освітленням.
  3. Не допускайте загущення посадок.
  4. Вчасно прибирайте та знищуйте рослинні залишки, опад.
  5. Поливайте кущі тільки вранці (щоб листя встигло висохнути вдень) і тільки після висихання верхнього шару ґрунту.
  6. Вносьте рекомендовані норми мінеральних добрив, особливо азотних – краще недогодувати рослину, ніж перегодувати. Допустимий варіант – заміна мінеральних добрив на органічні (компост, розведений курячий послід).
  7. Два-три рази за сезон посипайте троянди попелом.

Малинові кущі після збору врожаю обрізають


Залишити коментар