Нд. 28 Квітня 2024

Малинові кущі після збору врожаю обрізають

Щоб у наступному році зібрати гарний врожай малини, обробіть її у серпні. Після збирання врожаю обріжте її. Спочатку – хворі та пошкоджені гілки, дерев’яні пагони. Якщо виросло багато молодих гілок, їх також краще видалити. Залишіть по вісім-десять гілок на один корінь. Дрібні гілки також краще видаліть. Врожаю на ній не буде.

Після обрізання малину потрібно удобрити. Якщо минулого року підживлювали органічними добривами, то цього року краще застосувати мінеральні й навпаки. З органічних добрив можна використовувати гній. Розрахунок такий: 5 кг на 1 кв. м, компост – по 4-5 кг на 1 кв. м, торф – 5 кг на метр квадратний або попел по 100 г на кущ, пише “Газета по-українськи”.

З мінеральних добрив краще вносити під кожен кущ по 50 г суперфосфату і по 40 г сульфату калію.

Після збирання врожаю потрібно продовжувати поливати малину, бо від цього залежить врожай наступного року. Поливати потрібно аж до початку заморозків.

“Дорослі” кущі поливають раз на 7−10 днів по 30−40 літрів на кожну рослину. Якщо кущ молодий, то вдвічі менше. Поливати малину краще за 30−40 см від пагонів, а не під самий корінь.

Щоб на кущах малини не було грибкових спор та бактерій, після збирання врожаю потрібно її обприскати. Використайте 1% розчин бордоської рідини. Обприскати малину краще у серпні. Зробіть це двічі з інтервалом у 14 днів.

Для майбутнього врожаю важливо прибрати з-під кущів опале листя та замульчувати коріння. Спочатку ґрунт потрібно розпушити. Потім замульчувати скошеною травою, торфом або соломою.

Боротьба з хворобами малини в серпні

Малину пошкоджують близько 60 різних грибних, бактеріальних і вірусних хвороб. Найбільш шкідливими та небезпечними є плямистості та малиновий жук. Всі кущі малини старші п’яти-семи років слід викорчувати та замінити новими посадками.

Не забувайте міняти ділянку. Грунт виснажується. В малиннику накопичується інфекція. Рослини починають хворіти та сильно пошкоджуються шкідниками.

Тому малину рекомендують вирощувати на одному місці безперервно не більше восьми-дев’яти років.

На Буковині працює дві племінні пасіки


Залишити коментар