Сб. 27 Квітня 2024

Агроном розповів, як найкраще збирати обліпиху

Найбільш спосіб збирання ягід обліпихи на культурній плантації — методом обрізування гілок з ягодами завдовжки приблизно 50–60 см, які потім заморожуються. Ягоди обтрушуються, очищуються від сміття та зберігаються у замороженому вигляді.

Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів Федір Прима, головний агроном «Аграрної компанії «Екопарк», яка має 22-гектарну плантацію обліпихи.

Він вважає, що через збирання з гілками, обліпиху краще садити у два етапи.

«Якщо у вас, наприклад, є 2 га землі, у перший рік ви засаджуєте один гектар, на другий рік — другий гектар. Це пояснюється тим, що після обрізування врожаю рослина відновлюється два роки, і, відповідно, два роки ви збираєте врожай з однієї ділянки, а наступні два роки — з іншої», – пояснив Федір Прима.

Він додав, що на 8–9-й рік обліпиха вступає у стадію рівномірного плодоношення, і садівник зможе отримувати з двох гектарів 8 тонн ягід. Це орієнтовна цифра.

«Те, що ми вже побачили з врожаю на нашій плантації, — потенціал наших рослин становить до 12–14 тонн з гектара», – уточнив агроном.

Він розповів, що після обрізування гілки  йдуть у морозильну камеру, де заморожуються за температури –30…+32 градуси, після цього відбувається струшування ягід із гілок й очищення від листя й дрібних частин, видувається сміття. Очищена ягода зберігається за температури –18…–20 градусів.

Як правильно вносити добриво для динь і кавунів


Залишити коментар