Пн. 29 Квітня 2024

Українські селекціонери створили найбільше у світі сортів черешні

За останні 30 років у світі створили близько 500 нових сортів черешні, з яких понад 100 розробили українські селекціонери. За цим показником Україна посідає перше місце в світі і значно випереджає США, Росію, Румунію, Канаду, Францію, Італію та Угорщину, передає НААН.

“У когось може скластися враження, що Україна вперше відкриває для себе черешню. Але це не так, для нас – це традиційна культура. Своєму почесному місцю в десятці провідних світових виробників плодів черешні та середній урожайності її насаджень, на 20% вищій, ніж середньосвітова, Україна має завдячувати передусім сортам, які вивели у п’яти вітчизняних селекційних центрах: Мелітополі, Бахмуті, Ялті, Млієві та Києві”, – зазначила докторка сільськогосподарських наук Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України Олена Кіщак.

Українські селекціонери створили конкурентоспроможні сорти черешні з середньою масою плодів 10-12 г, яка за умов зрошення може сягати 14 г, що відповідає вимогам глобальних торговельних мереж. Це такі сорти, як: Крупноплідна, Талісман, Темпоріон, Електра, Анонс, Аннушка, Василіса прекрасна, Любава, Легенда Млієва та інші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Селекціонер з Кам’янця-Подільського зареєстрував три сорти береки лікарської.

За словами Олени Кіщак, ці сорти є безцінним національним надбанням, що дає можливість добирати адаптований сортовий склад насаджень для різноманітних ґрунтово-кліматичних умов України, нівелювати виклики, пов’язані зі зміною клімату та мінливого попиту на світовому ринку.

Наразі в Інституті садівництва НААН з метою добору конкурентоспроможного сортименту вивчаються 25 вітчизняних крупноплідних сортів у насадженні на високопродуктивній підщепі ВСЛ-2.


Залишити коментар