Селекціонери вивели новий вид сома

Упродовж двох років в Угорщині діяв проєкт SilGen, який спирався на дослідження, розпочаті у 2012 році п’ятьма провідними риборозплідними та дослідницькими компаніями. Значну роль учасники проєкту відвели виведенню найкращого з можливих одомашненого варіанту сома.

Вони склали карту генів виду, визначивши найбільш цінні ознаки, які треба було закріпити у риб. У своїй роботі селекціонери використали німецьку й угорську лінії сомів, які дуже відрізнялися одна від одної й не були спорідненими між собою. Зрештою вони створили нову породу, яку назвали так само як і весь проєкт, – SilGen.

Порівняно з природною формою, сом SilGen краще адаптується до нових умов, швидше росте, більш стійкий до захворювань. Завдяки переліченим характеристикам, він також має екологічні переваги, тому що під час його вирощування потрібно менше хімічних речовин та антибіотиків.

– Сом SilGen може бути вироблений і поширений більш стійким способом, – розповів один із керівників проєкту Габор Хетьєй. – Система унікальна тим, що дає комплексне рішення заводчику – не тільки для виробництва, але й для збуту та дистрибуції.

Учасники проєкту не лише дали ефективну технологію розведення риби фермерам, а ще й подбали про споживачів, розробивши метод виробництва готового до кулінарної обробки філе. Новий продукт планується продавати на ринках Німеччини, Угорщини та Словенії.


Залишити коментар