Вчені зробили відкриття у сфері бджільництва

Дослідники бджіл з Університету Генріха Гейне в Дюссельдорфі під керівництвом професора доктора наук Мартін Бейє виявив новий ген у медоносної бджоли. Серед іншого він відповідає за різну форму очей у робочих бджіл і трутнів. Дослідники представили цей ген та зроблені ними еволюційно-генетичні висновки у журналі Nature Communications.

У тваринному світі різниця між самцями і самками повсюдні. Вони не обмежуються лише морфологічними відмінностями, тобто відмінностями у зовнішньому вигляді тварин, але також впливають на фізіологію та поведінку. Це однаково відноситься до безхребетних та хребетних. Цей «статевий диморфізм» сприяє біологічному розмаїттю організмів.

У трутнів дуже великі та складні очі, тому що їм доводиться швидко знаходити матку під час шлюбних польотів. У бджіл, навпаки, дуже маленькі складні очі, з функціями достатніми для орієнтації і пошуку квітів.

Професор Бейє та його команда досліджували геном бджіл щодо можливих генів розвитку, регульованих статтю. Вони виявили те, що назвали «геном цибулинного ока». Цей ген регулює статеві ознаки ока. Дослідники робили так: за допомогою методу CRISPR/Cas9 відключили ген у робочих бджіл, і у комах розвивалася форма очей, аналогічна тій, що у трутнів. І навпаки. Таким чином, вони виявили ген розвитку, що виник у ході еволюції, також відомий як «фактор транскрипції».


Залишити коментар