Пн. 29 Квітня 2024

Хвороби можна “прочитати” по руках

Вважається, що на обличчі, райдужці очей і долонях, коли людина хворіє, починають з’являтися особливі прикмети. Давньокитайські лікарі могли визначати, чим хвора людина, лише поглянувши на нього. Дійсно, якщо уважно подивитися на руки або ноги людини, можна дізнатися, до яких хвороб людина схильна і на які недуги вона вже страждає.

Серцево-судинна система

Сухість, колір, температура, форма – все це важливі аспекти для визначення схильності до різних захворювань. Наприклад, по руках можна визначити, в якому стані кровообіг і серцево-судинна система. Люди з широкими долонями й короткими пальцями схильні до підвищеного кров’яного тиску. Люди з м’ясистими долонями найчастіше мають проблеми з кровообігом: в них знижений обмін речовин, можлива гіпофункція щитоподібної  залози. Холодні руки – ознака порушення периферичного кровообігу, коли організму бракує нікотинової кислоти. Потрібно поповнити її запас за допомогою вітамінних препаратів або додати в раціон продукти, що містять цю кислоту: молочну продукцію, м’ясо, рибу, гриби, гречку, квасолю, капусту.

Якщо часто німіють мізинці, слід звернутися до кардіолога – ці проблеми пов’язані з серцево-судинною системою. Оніміння великих пальців свідчить про слабкість дихальної системи.

Травна система

Якщо кінчики пальців мають пурпурний колір, треба зайнятися травною системою. При темно-червоному або навіть ліловому кольорі слід звернути увагу на нирки й печінку. Червоні долоні свідчить про токсичне ураження печінки: можливий гепатит або гепатоз. Якщо шкіра долонь придбала жовтуватий відтінок, напевно є зміни в печінці або жовчному міхурі (гепатит, жовчнокам’яна хвороба, порушення в жовчних шляхах, холангіт, холецистит). Коричневі плями, які з’явилися з тильного боку долоні, говорять не тільки про вік (порушення пігментного фарбування шкіри, характерні в основному для літніх людей), але й означають, що є проблеми з жовчним міхуром.

Крім кольору, шорсткість шкіри на тильній поверхні вказівного пальця нерідко свідчить про проблеми з жовчним міхуром. А свербіж бічної поверхні вказівного пальця правої руки свідчить про проблеми, що виникли в роботі товстої кишки.

Якщо долоні горять, значить, печінка не справляється з інтоксикацією, викликаною отруєнням ліками, алкоголем, хімічними речовинами. Лікарі називають їх печінковими.

Надто гнучкі суглоби (як і, навпаки, зовсім не згинаються) при загальному зниженому тонусі м’язів пальців означають неполадки в роботі печінки та жовчного міхура.

Нервова система

Мармурові руки – це наче вони зроблені з каменю, з холодним малюнком. Мармуровий малюнок на долонях говорить про розлади у вегетативній нервовій системі.

Вузькі долоні з тонкими довгими пальцями при блідій шкірі зазвичай бувають у людей з тонкою нервовою організацією, які чутливо реагують на різкі перепади температури або атмосферного тиску, зміну часових поясів, різкі звуки, емоційні перевантаження. У власників маленьких долоней дуже сприйнятлива вегетативна нервова система: їх “фірмові” захворювання – бронхіальна астма, запалення прямої кишки, гіпотонія.

Скелет

Хрускіт в суглобах – ознака дефіциту кальцію. Хворобливі суглоби пальців неправильної форми – ознака артрозу. Найчастіше такі зміни виникають у людей, які страждають на подагру.

Щитоподібна залоза

Вологі руки також можуть вказувати на ендокринні проблеми, можливо, на гіперфункцію щитоподібної залози. А сухість і блідість шкіри на долонях – на гіпофункцію щитоподібної залози (гіпотиреоз).

Лущення шкіри на руках, особливо на долоні, дрібними пластинками свідчить про нестачу вітамінів А і D. Якщо ж долоні лущаться великими пластинками, необхідно звернутися до дерматолога: на руках оселився грибок.

Плями на горбах Венери (так хіроманти називають випуклі подушечки на долонях біля великих пальців) – можлива ознака того, що не все гаразд зі статевими органами.


Залишити коментар