Пн. 29 Квітня 2024

З’явилася перша у світі вакцина для комах

Біотехнологічна компанія Dalan Animal Health та дослідницька група з Університету Карла-Франценса в Граці (Австрія), спираючись на десятиліття досліджень, створили першу у світі вакцину для комах, а саме для медоносних бджіл, яка захищатиме їх від американського гнильцю, повідомляє Пасіка від А до Я.

Найчастіше вакциною прищеплюють особин, що вже  сформувалися. Однак у нашому випадку працює принцип трансгенераційного імунного праймінгу. Це коли щеплений материнський організм передає імунітет до наступного покоління.

«Фрагменти мертвої бактерії потрапляють у бджолину матку один раз із їжею та викликають імунну реакцію», – розповів дослідник бджіл із Граца Фрейтак, описуючи принцип дії вакцини. «Ми змогли добитися, щоб личинки були значно стійкішими до гнильцю після того, як їхня матка була вакцинована, ніж потомство контрольної матки, яка отримувала плацебо. Таке лікування відкриває нові перспективи боротьби з серйозними захворюваннями комах. У планах створювати інші вакцини від небезпечних хвороб медоносних бджіл. І не тільки. Можлива також поява вакцини для інших корисних і важливих для людини безхребетних, таких як, наприклад, креветки, борошняні черви». – пояснив Фрейтак.

Повідомляється, що вакцина буде доступна для споживачів у США та Європі у 2023 році.


Залишити коментар