Нд. 28 Квітня 2024

Особливості живцювання хризантем

Живцювання – найпростіший і при цьому швидкий метод розмноження хризантем. Для отримання посадкового матеріалу існує 2 способи: заготівля зелених живців влітку або підготовка куща з матки з осені.

У першому випадку на здоровій хризантемі зрізають верхівки стебел або бічних пагонів (довжина живців повинна бути від 8 до 15 см). Процедуру бажано проводити пізно навесні або на початку літа, коли бутонів на хризантемі ще немає.

Перед посадкою нижню пару листя на живці видаляють, щоб не почалося загнивання, але залишитися на відрізку стебла має не менше 4 листочків, їх обрізають на половину. Бажано перед посадкою вмочити на порошок Корневіна.

Хризантема легко укорінюється у будь-якому субстраті, якщо забезпечити достатній рівень вологості. Живці можна висадити відразу на ділянку в маленьку тепличку або в горщики, накривши плівкою.

Матковий кущ дозволить отримати посадковий матеріал уже навесні. Для цього пізно восени, але до настання холодів у рослини обрізають надземну частину, залишаючи над землею близько 5 см.

Потім хризантему викопують і поміщають горщик з рослиною в прохолодне місце: підійде веранда або лоджія. Поливи скорочують до мінімуму. У лютому або березні пора повертати горщик в тепло: щоб почався зріст молодої зелені, хризантему можна досвічувати фітолампою.

Живці з маточника, як і при заготівлі влітку, нарізають, як тільки пагони досягають потрібного розміру.


Залишити коментар