Нд. 28 Квітня 2024

Осінній компост: інструкція по заготівлі

Компост – дуже корисна річ у господарстві: є чудовим джерелом безоплатного добрива і дозволяє утилізувати рослинні рештки. Особливо зручно готувати компост восени, коли ми прибираємо з грядок залишки городини, чистимо квітники, а під деревами багато опалого листя.

Осінь – найкращий час наповнити компостний ящик матеріалами для компостування. Однак осіннє компостування трохи відрізняється від літнього. Потрібно знати, що не можна зробити з компостом восени і як правильно компостувати наприкінці сезону.

З чого робити компост восени:

Листя. Листя є одним із найцінніших матеріалів для компосту: воно багате на вуглець. Частину листя можна залишити під деревами та кущами, де воно саме буде компостуватися. Це допомагає зменшити кількість нової мульчі, потрібної, щоб вкрити землю під деревами та кущами. Також сухе опале листя можна зберігати у мішках і додавати у компостний ящик поступово.

Трава. Свіжа скошена трава багата на азот і служить активатором компосту. Додавайте скошену траву в компост тонкими шарами, щоб запобігти утворенню грудок. Потім покладіть вдвічі більше коричневого матеріалу, щоб збалансувати співвідношення вуглецю та азоту у купі.

Квіти. Якщо однорічні квіти втратили декоративність, їх також можна покласти у компостну купу. Коли пожовкне і стане коричневим листя квітів, які цвітуть восени, їх також можна обрізати й додати у компост.

Попіл. Якщо у вас є дров’яна піч, збирайте попіл та додавайте до компосту.

Сухі матеріали. Контролювати вологість осінньої компостної купи непросто, тому що скошена трава та харчові відходи приблизно на 80% складаються з води. Ви можете додати солому, відходи деревини, папір або картон, щоб вони ввібрали частину зайвої вологи.

Усе, що плануєте компостувати, складіть у дві окремі купи поруч із контейнером для компосту. В одній мають бути всі грубі матеріали (стебла, гілки, обрізки кущів, лоза тощо), а в іншій – дрібний матеріал (листя, скошена трава).

 


Залишити коментар