Озимий часник знезаражують перед посадкою

Часник – культура, яка чудово переносить посадку під зиму у будь-якому кліматі. Озимий часник не лише дозріє рано, а й звільнить садівникові дорогоцінний час навесні.

Коли та як проводити посадку:

Сіяти часник рекомендується до стійких холодів. Краще провести у жовтні(наприкінці) чи на початку листопада.

Готують землю на вибраній ділянці за 2-3 тижні до передбачуваного терміну посадки. Грунт на грядці має осісти, інакше зубчики виявляться закопаними надто глибоко.

Під озиму культуру відводять місце на височини, в якому не накопичуються талі води. Краще вибрати добре освітлений куточок – під променями сонця земля відтає раніше.

Грядку перекопують на багнет лопати та вносять по 2-5 кг дозрілого перегною на один кв. м. Додайте ще золи 3-5 склянок на метр кв.Додають ще сірчанокислий магній (він же сульфат магнію) та сірчанокислий калій. Того та іншого витрата – одна столова ложка на 1 кв.м. (Якщо ви не противник мінеральних добрив).

У день посадки для часнику готують борозни глибиною 9-10 см. Міжряддя роблять по 20-30 см. Для посадки відбирають однакові за розміром, великі та здорові зубчики. Посадковий матеріал знезаражують у розчині марганцівки або фунгіциду.

Саджають зубчики через 10-15 см так, щоб денці, з яких з’являються коріння, опинилися внизу. Якщо не робите борозну, можна садити, просто встромляючи в землю, на глибину 7-10 см.

Грядку з посадженим часником поливають, мульчують перегноєм.

Як тільки випаде сніг, треба подбати, щоб над посадками утворився досить товстий сніговий шар.
Сніг захистить часник озимий від вимерзання взимку.


Залишити коментар