На Тернопільщині запрацював цукровий завод

Після трирічної перерви Козівський цукровий завод на Тернопільщині нарешті відновив свою роботу.Підготовка до сезону розпочалася ще навесні з реконструкції системи енергоносіїв та впровадження альтернативних видів опалення. Встановлено вугільні котли, паралельно можуть працювати також і газові – це дозволяє планувати стабільну роботу виробництва.

Відколи дозрів урожай основної сировини – цукрового буряка, завод виробляє цукор та інші суміжні продукти (жом, меляса).

«До війни в Україні працювало близько 35 цукровиробників. З початком повномасштабного вторгнення Козівський цукровий завод – один з 20, які тримають цукрову галузь на плаву» – розповідає головний інженер Дмитро Лицар. Під час робочого візиту він ознайомив керівників громади з основними етапами прийому, підготовки та обробки буряка, системою аналізу, очистки сировини, виходом та фасуванням готової продукції.

“Радехівський цукор”, до групи заводів якого належить Козівський цукровий, – найбільший виробник цукру України, один з лідерів експорту цукрової продукції.

«Я радію, що потужності цукрового заводу запрацювали у нашій громаді. Ще торік за підтримки народного депутата Івана Чайківського ми організували круглий стіл за участі керівництва «Радехівського цукру» та представників аграрного сектору Козівської громади, за результатами якого було досягнуто домовленостей щодо збільшення посівів цукрового буряка.

Зараз, під час війни, це особливо цінно. Перш за все, завод забезпечив понад 100 робочих місць, а під час вантажних робіт це близько 150 осіб. До бюджету стабільно надходить ПДФО, люди мають роботу з хорошою оплатою. Також хочу особисто подякувати аграріям, які підтримали ініціативу відновлення цукрової галузі, забезпечили завод сировиною, повірили в ефективність цієї справи.

Сподіваюся, це перший і ґрунтовний крок до побудови галузі цукроваріння в громаді» – відзначає селищний голова Сергій Добалюк.


Залишити коментар